Proiecte și evenimente

România este la începutul cercetării și predării în domeniul migrației (studii masterale, studii doctorale), deși România – potrivit unor rapoarte ale ONU (de exemplu, UN International Migration Report) – este în topul statelor a căror rată de emigrare este în creștere. Spre deosebire, însă, de cazul Siriei sau, în prezent, al Ucrainei, România nu a dat Europei refugiați în urma unui conflict armat, dar bună parte din populație – se vehiculează cifra de 3 milioane de români – a plecat din țară în ultimii 30 de ani în urma dificultăților economice, sociale și politice.

Pentru a putea avea specialiști inclusiv în departamentele consulare sau oficiile de carieră care reprezintă România extern, avem nevoie de experți care să cunoască în profunzime aceste aspecte. Statul în slujba cetățeanului înseamnă profesioniști, funcționari specializați, absolvenți ai unor studii fundamentate în departamente specializate precum un masterat sau program doctoral în domeniul migrației.

Prin masteratul nostru ne propunem să contribuim la formarea unei comunități de experți în domeniul migrației. Pe de o parte, este vorba despre încurajarea cercetării academice. România trebuie să aducă un aport generos și trebuie să își onoreze cu responsabilitate rolul său de membră a UE prin implicare, crearea unor astfel de studii. Noi, cei care suntem deja profesori și care deja avem experiența cercetării, cei care putem face lobby pentru înființarea/dezvoltarea unor astfel de studii, considerăm că trebuie să ne asumăm un rol responsabil de a ajuta și încuraja atât alți cercetători, cât și scriitori, să abordeze astfel de tematici deloc ușoare. Acribia științifică este imposibil și chiar imoral să fie evitată. Pe de altă parte, la început de drum, ne-am dorit să le oferim masteranzilor noștri posibilitatea de a se implica în propriile proiecte, de a lucra în echipă și de a explora noi fațete ale migrației.

Migrating into Books și Migrating into Cultures sunt, astfel, două proiecte care îmbină pasiunea pentru cărți și preocuparea pentru politicile de migrație, realizate de studenții SNSPA. Prin intermediul lor, publicul larg poate explora experiențele unor autori remarcabili și poate înțelege mai bine complexitatea fenomenului migrației prin intermediul unor studii de caz captivante. Până în prezent, evenimentele noastre au fost organizate în parteneriat cu Editura Humanitas.

Primul eveniment Migrating into Books (14 mai 2022) a fost dedicat cărții Cireșe amare scrisă de Liliana Nechita, o româncă care a fost nevoită să plece în Italia pentru a susține financiar familia rămasă în țară. În cadrul evenimentului, Liliana Nechita a venit în fața studenților SNSPA pentru a-și împărtăși povestea, iar alături de Fatma Yilmaz, expertă în politici de gen și minorități, și de Mircea Mocanu, șeful biroului OIM în România, am analizat cazul său și am discutat despre politicile publice destinate mai multor tipuri de migranți, atât în țara de origine, cât și în țara de destinație.Primul eveniment Migrating into Cultures (14 decembrie 2022) s-a concentrat pe cartea Valul Negru scrisă de Kim Ghattas, o jurnalistă BBC cu origini olandeze și libaneze, pasionată de istoria Orientului Mijlociu. Cartea prezintă unele dintre cele mai importante evenimente ale secolului trecut și prezent din Orient și poveștile unor oameni care au fost afectați direct de acestea. În cadrul evenimentului moderat de Fatma Yilmaz, studenții SNSPA au avut ocazia să discute subiectele prezente în carte alături de oameni cu expertiză în domeniu, precum Roxana Dumitrache și Ioana Constantin Bercean.
La al doilea eveniment Migrating into Books (9 martie 2023) am avut plăcerea să-l găzduim pe Dan Alexe, un scriitor și lingvist de renume, care a dezbătut Miturile urbane și… migratopatia împreună cu sociologul Gelu Duminică. Evenimentul, moderat de Fatma Yilmaz, a avut loc în preajma Zilei Internaționale a Rromilor și a explorat cum lingvistica ne poate ajuta să ne asumăm o parte importantă a istoriei și să combatem miturile urbane și clișeele clasice. Studenții SNSPA au pus întrebări captivante și au descoperit noi perspective asupra migrației și minorităților din România.În doilea eveniment Migrating into Cultures (25 mai 2023) am dezbătut tema genocidului armean alături de Varujan Pambuccian, vicepreședinte al Uniunii Armenilor din România, profesorul universitar Liviu Rotman și Fatma Yilmaz, expertă în politici de gen și minorități. Întâlnirea a fost moderată de Ciprian Necula, profesor asociat SNSPA. Cum este reflectat acest subiect în și de către societatea modernă? Care au fost sau încă sunt implicațiile sale? Consecințe legale și etice, asumare, reconciliere… ce lecții putem învăța? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns invitații noștri.

Un alt proiect îl reprezintă Podcastul DIM Talks în care ne propunem să discutăm despre drepturile omului, migrație, cooperare internațională etc., într-un mod clar și accesibil, cu experții din domeniu, pentru a oferi soluții viabile și a îmbunătăți înțelegerea asupra fenomenelor complexe care ne înconjoară. Fiecare episod al seriei noastre abordează teme profunde și captivante, analizate alături de profesori și practicieni experimentați, astfel încât să putem obține o imagine de ansamblu clară asupra problemelor curente.

DIM Talks a pornit din dorința masterandelor și a masteranzilor de a combate dezinformarea și de a atrage atenția asupra unor probleme importante, care afectează dezvoltarea societății contemporane.

Episodul 1 – Cristian Pîrvulescu, politolog, decan al Facultății de Științe Politice – SNSPA (link)Episodul 2 – Mircea Mocanu, șeful biroului OIM România (link)

*********

Dacă doriți să aflați mai multe despre proiectele noastre, inclusiv recenzii ale altor cărți ce au la bază migrația, vă invităm să ne urmăriți pe canalul nostru de YouTube, pe paginile de Instagram Migrating into Books sau MDIM, dar și pe pagina de Facebook.

Design a site like this with WordPress.com
Get started