Dialog civic și reprezentare socială    

TitularConf. Univ. Dr. Cristian PÎRVULESCU
ObiectiveSocietatea civilă este fundamentală pentru reprezentarea intereselor cetățenilor și implicit pentru consolidarea unei societăți democratice. Aceasta joacă rolul de mediator între cetățeni și stat, fiind alcătuită din diferite tipuri de organizații, situate în afara instituțiilor guvernamentale și a partidelor politice. Consolidarea și capacitarea societății civile a devenit un punct central la nivelul politicii Uniunii Europene și la nivel național.
O1: Utilizarea conceptelor fundamentale în descrierea și explicarea genezei și derulării unor evenimente și procese specifice societății civile; prima parte a disciplinei va avea în vedere evoluția elementelor conceptuale care alcătuiesc teoretic societatea civilă și relevanța diferitelor abordări pentru contextual global curent. Această parte va oferi o înțelegere aprofundată a dezbaterilor, teoriilor și conceptelor relevante asociate societății civile.
O2: Utilizarea conceptelor fundamentale specifice disciplinei în interpretarea unor situații sociale concrete; a doua parte se va concentra pe specificitățile regionale și presiunile internaționale ale societății civile din România. Impactul europenizării, dar și a schimbărilor globale vor fi analizate.
O3: Elaborarea unor proiecte de cercetare folosind cadre teoretice și metode specifice disciplinei; a treia parte este mai aplicată și se concentrează pe mișcările sociale din România, cu precădere cele de după 2011. Această parte va servi la contextualizarea conceptelor și abordărilor teoretice discutate în prima parte.
TemeConceptual (1) Definiții
Conceptual (2) Societate „necivilă”
Specificități regionale
Spațiul post-socialist și europenizare
Schimbări globale
Donatori internaționali
Mișcări sociale din România (1) Anti-austeritate, de mediu.
Mișcări sociale din România (2) Pentru drepturile femeilor si ale minorităților sexuale
Design a site like this with WordPress.com
Get started